Kärnkraften fortfarande onödig och livsfarlig

Tänkte ni behövde lite mer att fundera på mellan kikandet på mina bilder:

Kärnkraften – fortfarande onödig och livsfarlig

Det har nu gått 30 år sen folkomröstningen om kärnkraft. Då blev beslutet att vi skulle avveckla kärnkraften så fort det var möjligt 


Jag tycker att det ibland kan vara befogat att ompröva beslut, men när det gäller kärnkraften så är den lika onödig och lika farlig som den var 1980. 


Vi måste göra en omställning för att få bort de fossila bränslena. För klimatets skull måste den omställningen ske nu. Det tar minst 15 år att få fram ett nytt kärnkraftverk. Alternativen är billigare och går mycket snabbare att ta fram (vindkraft och solkraft 1-2 år). I Sverige har kärnkraften varit ett hinder för utvecklingen av alternativen. Tyskland har el från vindkraft motsvarande alla svenska reaktorer, trots att Sverige har bättre vindförutsättningar än Tyskland. Spanien och Irland får 40 % av sin el från vindkraft.


Det senaste från kärnkraftförespråkarna är att den är koldioxidfri. Men i ett livscykelperspektiv har man kommit fram till ett medelvärde på 66 gram koldioxid per kilowattimme för kärnkraften medan vindkraften hamnar på 5 gram.


Ny kärnkraft är dyrare än förnybara alternativ. Men det allra bästa är att helt enkelt förbruka mindre. En LED-lampa i julgransbelysningen drar bara 0,1 W jämfört med de traditionella glödlamporna som drar 3 W. Vitvaror, datorer, fläktar mm är mycket effektivare än för 30 år sen. Sedan 2001 har vi fått ner elförbrukningen i Sverige från 150 Terawattimmar till 137 Terawattimmar (2009). Detta trots att våra regeringar inte varit speciellt aktiva för en genomgripande omställning. Tänk vad mycket som skulle kunna göras om vi verkligen bestämde oss!

Kärnkraften är dessutom fortfarande livsfarlig. Brytningen av Uran, upparbetning, drift av kärnkraftverk, slutförvaring av utbränt kärnbränsle, genom hela kedjan skapas farliga radioaktiva föroreningar. Nya vetenskapliga undersökningar i Tyskland och USA har visat förhöjd risk för cancer för dem som bor nära kärnkraftverk, speciellt oroande är den betydligt högre förekomsten av blodcancer hos barn, troligen orsakade av de radioaktiva utsläppen till luft från reaktorerna genom skorstenarna. Reaktorerna i Sverige är vattenkylda så riskerna är kanske inte lika stora i Sverige. Men vad jag vet har ingen ordentlig undersökning gjorts kring de svenska kärnkraftverken, det kanske vore dags?


Efter att ha tänkt igenom läget för kärnkraften jämfört med alternativen kommer jag till samma ställningstagande som för 30 år sedan. Bygg inga nya kärnkraftverk, stäng de som finns kvar. Se till att vi satsar ordentligt på alternativen. Kärnkraften är alldeles för farlig, dessutom behöver vi den inte.


Tor Udd, Kinna

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

bra. Hoppas den blir publicerad

2010-03-21 @ 20:15:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0